21 grudnia, 2024
domowe wypieki

Zdecydowana większość społeczeństwa kocha lato. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ na dworze przygrzewa przyjemne słońce, a do tego nie trzeba martwić się rachunkami za ogrzewanie. Lato to świeże owoce, jakie można wykorzystać w różnoraki sposób. Chociażby przygotowując pyszne ciasta, jakie będą w stanie zachwycić każdego członka rodziny. Oto przykładowe przepisy, które stać się mogą inspiracją.

Rabarbar i truskawki

Już na początku czerwca można korzystać z takich dobroci jak truskawki i rabarbar. To z ich udziałem będzie można przyrządzić smaczne, kruche ciasto. Potrzebne będzie:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 140 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 500 g truskawek i rabarbaru łącznie,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml wody,
  • 5 białek,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 120 ml oleju,
  • drobny cukier.

W misce należy umieścić mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone, zimne masło, żółtka oraz 60 g cukru. Całość należy połączyć w jedną masę, ugniatając z tego ciasto kruche. Otrzymaną masę podzielić na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą. Tą pierwszą należy wyłożyć na uprzednio przygotowaną blachę. Całość należy upiec w temp. 180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu, całość należy ostudzić.

Owoce należy umyć. Ok. 200 g rabarbaru należy odłożyć na bok. Pozostałą część owoców, razem z odrobiną cukru, należy ugotować. Tak, aby całość zmiękła. Następnie do zawartości garnka należy dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Za pomocą miksera należy ubić pięć białek. W trakcie należy dodać pozostałe 80 g cukru. Do sztywnej piany, stopniowo dodaje się budynie oraz olej. Całość należy delikatnie przemieszać.

Na ostudzone ciasto należy wyłożyć warstwę ugotowanych owoców. Potem budyniową piankę. Na to należy ułożyć pozostałą ilość rabarbaru, przykrywając wszystko kruchym ciastem. Całość należy ponownie wsadzić do piekarnika na 180 stopni, na 40 minut. Po ostudzeniu, pozostanie tylko ciasto skonsumować.

Inne inspiracje do domowej kuchni

Takich przepisów jest naprawdę bardzo dużo. Zamiast jednego, dużego ciasta, można zrobić drożdżówki z truskawkami i ogromną ilością kruszonki. Nie zabraknie chętnych osób na zjedzenie takiego deseru. Zamiast truskawek, można zastosować inne owoce jak np. borówki, jagody, czy wyżej wspomniany rabarbar.

Potrzebne są inne propozycje? Lato to dobry moment na to, aby przyrządzać zimne desery. Na pewno nie zabraknie chętnych osób, które chętnie skosztują sernika z truskawkami/malinami (oczywiście świeżymi!) i galaretką. Idealna propozycja, która nie wymaga nawet włączania piekarnika. Wystarczy tylko, aby ciasto odstało swoje w lodówce.

Oj, letnie owoce kuszą swoim smakiem, więc warto je wykorzystywać, dopóki są świeże. Sprawdź wątek Ciasta z letnich owoców – przepisy i inspiracje, aby móc znaleźć dla siebie odpowiednie propozycje. Tym bardziej że przyrządzenie wielu ciast nie zajmuje dużo czasu. Do tego będą w stanie poradzić sobie z nimi nawet takie osoby, które na ogół twierdzą, że nie mają talentu do gotowania.

Letnie ciasta na bazie świeżych owoców cieszą się dużą popularnością. Mogą one stać się towarzyszem wielu spotkań towarzyskich, czy też przyjęć na świeżym powietrzu. Nie trzeba żadnej specjalnej okazji do tego, aby takie ciasto przyrządzić. Po prostu wystarczy wejść do kuchni i działać. Przy tej okazji można również pomyśleć o tym, aby takie owoce zamrozić. Może w okresie zimowym, po rozmrożeniu, nie będą one już takie świeże, ale nadal przy ich pomocy będzie można przyrządzić ciasta, które dla wielu osób będą miłym wspomnieniem lata.

Dodaj komentarz